Vizija

V našem društvu imamo jasno vizijo za razvoj kolesarskega potenciala v Vrhniški občini. Z aktivnim delovanje in povezovanjem vseh deležnikov želimo do leta 2030 razviti celostno kolesarsko infrastrukturo in športne programe. Povezali bomo različne kolesarske poligone, ki bodo namenjeni paleti disciplin gorskokolesarskih športov. Kot glavni cilj si zadajamo vzpostavitev namenskih poti in poligonov za MTB in BMX panoge.

Gorskokolesarski športi so v zadnjih letih, tako v tekmovalnem kot rekreativnem smislu, v velikem porastu. Z dostopnostjo naprednih e-koles in razvojem vzmetenja so gorskokolesarski športi dostopni skoraj vsakomur. Tudi mladih, ki se lotevajo skokov in tehnično zahtevnejših elementov na kolesu, je vedno več. Kolesarstvo je v polnem zaletu, prave infrastrukture za vožnjo pa primanjkuje v vseh občinah, zato prihaja do nepotrebnega pritiska na naravo in trenja med različnimi uporabniki.

Vsi ti novi kolesarji iščejo kraje kjer je gorskokolesarska infrastruktura razvita in tja tudi redno migrirajo. Občina Vrhnika ima s svojimi naravnimi danostmi odlične pogoje za vzpostavitev takšnih poligonov. V društvu si želimo, da občina in ljudje v njej prepoznamo potencial in izkoristimo priložnosti za razvoj, ki bo v občini Vrhnika:

  • dvignil kakovost bivanja
  • omogočil boljše možnosti za rekreacijo
  • podprl razvoj športa in programov za mlade
  • zmanjšal pritisk na gozdove in poskrbel za ohranjanje narave
  • postavil temelje za razvoj trajnostnega turizma
  • privabil večje število dnevnih obiskovalcev

Skladno z zastavljenimi cilji smo prepričani, da se bomo v skupnosti uspešno povezali in poskrbeli, da bo “Kolesarski Center Vrhnika” prepoznavna točka na Slovenskem zemljevidu. Na spodnji infografiki si lahko ogledate povzetek ključnih korakov razvoja, ki smo jih opravili do sedaj in kratkoročne plane za bodoče. Dobrodošli vsi, da se nam pridružite in s svojimi predlogi pomagate pri uresničevanju naše vizije. Skupaj zmoremo več!

Plan dela 2020 - 2024

Projekti

Kolesarski Center Vrhnika 2030

Kolesarski Center Vrhnika je idejni koncept razvoja kolesarske infrastrukture v občini in razmislek o možnostih razvoja trajnostnega turizma. Center temelji na mreži kolesarskih poligonov in gorskokolesarskih poti namenjenim različnim disciplinam gorskega kolesarstva. Tako zastavljen center je odlično izhodišče za razvoj športa, športnih programov za mlade, turistične ponudbe in turističnih produktov, ki povezujejo lokalne ponudnike storitev in domače obrti. Vzpostavitev celostne kolesarske infrastrukture prinaša občini Vrhniki številne ugodnosti.

V kolikor bodo odgovorni prepoznali potencial in pravočasno podprli projekt, bomo lahko izkoristili val hitrega razvoja kolesarstva in poskrbeli, da se občina Vrhnika vzposatvi kot eden glavnih gorskokolesarskih centrov v Sloveniji. S tem bo vzpostavljena dobra baza za razvoj trajnostno turističnih produktov, ki bodo promovirali naravno in kulturno dediščino kraja.

Na zemljevidu poglejte umeščenost v prostor, na povezavah pa si oglejte primere dobre prakse v drugih krajih.

Kolesarski poligoni

⚪ asfaltni pumptrack poligon

🟢 skillpark Tri ovce

◯ BMX “freestyle” park

🟤 Dirt jump poligon

🟡 Trial park

🔴 BMX race track in Slopestyle poligon

🟣 Freeride poligon

Kolesarske poti

🟨 Spust s Planine

🟩 Krožna turnokolesarska pot

🟦 XC Tolsti vrh

🟥 DH Raskovec

⬛ DH Ljubljanski vrh

Shopping Cart
Scroll to Top