Izpolni anketo

Popularnost MTB kolesarstva s Sloveniji hitro raste, z njimi raste tudi število aktivnih kolesarjev in graditeljev trailov in spretnostnih parkov. Veliko skupin tako entuziazem in delovna vnema prehiti in izdelajo trail, brez ustreznih dovoljenj. Ko jim ga uspe končanti, pa začnejo uživati v vožnji po njih in jim skrb za legalizacijo predstavlja, le dodaten birokratski boj z mlini na veter, zato se raje vozijo na črno.

Zaradi zapletene zakonodaje, ki trenutno ne rešuje učinkovito problema kolesarjev in vožnje po gozdovih prihaja do vse pogostejših sporov med lokalno skupnostjo, pohodniki, planinci, lastniki parcel, ki imajo občutek, da jim je nekdo nekaj vzel oz. si nekdo lasti nekaj kar ni njegovo, pri čemer imajo, zakonsko gledano prav, vendar je potrebno na drugi strani razumeti tudi MTB kolesarje, ki se frustrirani od zakonskih omejitev, pomanjkanja urejenih trailov in želje po vožnji v urejenih razmerah počutijo nerazumljene.

V takšnih razmerah prihaja to nestrpnosti obeh taborov, saj je komunikacija med njimi prekinjena. Glede na razširjenost MTB kolesarstva, števila kolesarjev, naravnih danosti Slovenije in možnostjo razvoja turističnih ponudb, ki temeljijo na trajnostnem in butičnem turizmu, ki upošteva lokalno skupnost, je dialog in urejanje področja nujno. Nadaljevanje takšnega stanja pomeni namreč zaostrovanje odnosov in stagnacijo ekološko usmerjenega gospodarstva.

Zaradi stanja v katerem smo, se je rodila iniciativa kolesarjev, ki želi, stvari premikati naprej. Zato te prosim, da si vzameš 5 min časa in prispevaš k razvoju MTB kolesarstva in boljši skupnosti!

Deli objavo, da doseže čim širši krog. Le zadostno velik statistični vzorec, bo namreč zagotovil relevantnost podatkov, obenem pa bo tvoj korak pokazal, da smo tudi mi kot MTB skupnosti pripravljeni stopiti skupaj in narediti nekaj za skupno dobro.

Gremo skupaj na bajk 😉

Shopping Cart
Scroll to Top