Tečaj za markaciste

V klubu smo se odločili, da dodatno okrepimo vrste markacistov in se udeležimo tečaja markacistov kategorije A, ki ga organizira Komisija za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije.

Tridnevni tečaj je potekal v Cerknem, kjer so nas gostili dobrodušni Cerkljani, člani PD Cerkno. Udobne dijaške namestive in sodobni učni prostori so bili v CŠOD Cerkno. Predavanja so bila vsebinsko zanimina in primerno razčlenjena. Glavna značilnost tečaja je bila dodatna vsebina, ki je poleg standardnega gradiva za markaciste, razširjeno obravnavala tudi označevanje turno kolesarskih poti in specifike zakonodaje TK poti ter vzpostavljanja le teh.

Praktični del je potekal na terenu po okoliških planinskih poteh in delu 10. in 11. etape STKP, ki smo ga urejali in primerno označili. Poleg vseh potrebnih praktičnih znanj na terenu, smo se seznanili tudi s področjem kartografije, vnašanja poti, iskanja primernih tras, snemanja s pomočjo GPS naprav in obdelave podatkov s programsko opremo. V ta namen je PZS vzpostavila tudi svojo aplikacijo maPZS, s katero lahko pregledujemo planinske poti in skrbništva nad njimi, v kratkem pa bo vanjo dodan tudi sklop TKP, kar bo olajšalo načrtovanje tur in novih TKP.

Po opravljenem teoretičnem izpitu in osvojenih praktičnih veščinah smo si vsi uspešno pridobili naziv Markacist A, prejeli svojo številko in si zaslužili pohvale mentorjev. Tečaja se je udeležilo 19 nadobudnih planincev, vsi srčni turni kolesarji, z željo po ureditvi TKP.

Glede na številčno udeležbo, zavzetost pristonih, kvalitetne predavatelje in primeren učni program, s povdarkom na praktičnih veščinah, ne dvomim, da je prihodnost turnega kolesarstva in urejenih poti svetla. Vsi prisotni se namreč zavedamo pomena ohranjanja narave za človeka, njegove želje po rekreaciji ter potrebi po zakonski ureditvi in razvoju infrastrukture za vse kolesa željne planince.

Vsem novopečenim markacistom želim čim več delovnega elana, uspešnih akcij, mirno roko in dovolj modre barve za ureditev turnokoloesarskih poti.

Zdaj pa na kolo, raziskovat nove poti! Pa barve ne pozabit ;).

#odprimopoti

Shopping Cart
Scroll to Top