IZLET – Lake Bike

Vodena potepanja okoli Baškega jezera

Prijeten začetek

Takoj za severno mejo, na Baškem jezeru (Faaker See), se ogromno dogaja na področju gorskega kolesarjenja. Ker smo slišali o lepotah tamkajšnjih trailov, smo organizirali trodnevni izlet in situacijo preverili na lastne gume :).

Imeli smo rezerviran apartma in vodiča, ki nam je razkrival zanimivosti lokalnih trailov. Na pot iz Ljubljane smo se odpravili brez velikih pričakovanj. Dobra družba in gorsko kolo sta nam bila v danem trenutku povsem dovolj. V apartmajih Theresienhof so nas navdušeno sprejeli. Ob njihovem gostoljubju smo se hitro udomačili. Zvečer se nam je na terasi pridružila MTB vodička Simone. Sprva nas je nekoliko zadržano preverjala, a se je v naši družbi hitro sporostila, tako da smo v prijateljskem duhu splanirali naslednji dan.

Zabava v zelenem.

Umito alpsko jutro smo začeli s slastnim, domačim hišnim zajtrkom, po katerem smo se lotili pregleda koles in našim spremljevalkam priskrbeli primerna kolesa za izposojo, saj svojih niso imele s seboj.

Za ogrevanje smo zakolesarili okoli Baškega jezera, kjer je vodička predala puncam osnovne napotke. Sledil je prvi resnejši trail. Lep začetek se je nadaljeval v vse strmejši klanec. Po nekaj kilometrih gozdne ceste se je pot nenadoma končala. Očitno je, da nam je pot presekala globoka hudourniška struga. Ni bilo druge kot kolo na rame in juhej. 

Hudoruniška struga.

Na vrh in naprej

Na drugem bregu smo nadaljevali z vožnjo in kmalu pribrcali na vrh. Po krajši pavzi je sledil spust. Sam trail je bil razdeljen v tri odseke. Prva dva sta bila precej skalna in koreninasta, zato sta povzročala kar nekaj preglavic našim nežnicam, tretji pa je bil vsem tako všeč, da smo ga takoj ponovili.

Pogled na Baško jezero.

Spust smo končali ob manjšem jezeru, kjer smo se osvežili na idilični terasi. Po počitku in odločitvi kam naprej, nas je vodička odpeljala na lokalno bikersko poslastico. Baumgartner flow line nad Baškim jezerom. Čudovito pošejpan trail nas je razveselil kot otroke. V spustu smo uživali brez pavze in nadaljevali po gozdnem delu do apartmajev. Po šestih urah in 35 km klancev in spustov po trailih se je počitek resnično prilegel. Vsi smo popadali in hitro zaspali.

Gozdna idila.

Drugi dan sta se dva člana ekipe navdušila nad letom s padalom v tandemu. Rezervirali smo skok in se odpravili v Gerlitzen. Dva sta tako s hriba poletela s padalom, dva pa sva se spustila s kolesom. Glede na to, da s hriba ni bilo pravega traila je bil spust zelo zahteven, na določenih odsekih na robu vozljivosti, vendar ne nepremagljiv.

Polet z vrha.

Po odličnem, a zahtevnem spustu smo si popoldan vzeli malo časa zase in raziskovali okoliške zanimivosti. Udeležili smo se tudi poučne delavnice čebelarstva, ki jo je vodila lastnica apartmajev. Dan smo zaključili s prijetno večerjo v Baumgartnerhofu, kjer so nam postregli odlično pripravljeno divjačino in ostale domače specialitete. Sledila je še skupinska fotografija in dan je bil popoln.

Večerni užitki.

Zadnji dan nas je vodička ponovno prijetno presenetila z zajtrkom, s preprostimi, a umetelno okrašenimi kuhanimi jajčki. Sledil je čas za pospravljanje in pakiranje pred zadnjo krajšo turo. Tura je bila prijetna in nezahtevna, ravno pravšnja za miren premislek o doživetjih preteklih dni in počasno slovo od čudovitih hribov, gozdov in trailov, ki so bili za nekaj dni tako domači.

Jajček za KD-Ram. Očitno nam manjka jajc ;).

Prevozili in odskakali smo precej kilometrov, doživeli marsikaj novega in preživeli tri dni v odličnem vzdušju. Vse pohvale Simone za dobro načrtovane ture in nekaj odličnih skritih trailov, ki bodo ostali v prelepem spominu ;).

STRAVA IZVELČEK

Est. Moving Time Distance Elevation Gain
01:21:32 32,83 993,88
hours km meters

Est. Moving Time Distance Elevation Gain
00:21:01 8,46 327,80
hours km meters

Est. Moving Time Distance Elevation Gain
00:19:18 7,77 136,34
hours km meters

Est. Moving Time Distance Elevation Gain
00:12:51 5,18 265,78
hours km meters

#izlet #LakeBike

Shopping Cart
Scroll to Top