Slovenski pokal XCO – koledar tekem 2023

V letu 2023 bo organiziranih 9 dirk za pokal SloXcup mladi. Sezona se bo začela 26. marca z dirko kategorije C1 v Vrtojbi, zaključila pa 17. septembra v Domžalah.

V sezoni 2023 se uvaja nekaj novosti.

U7 in U9 max. dovoljena velikost obročev 24”
• U11 in U13 max. priporočena velikost obročev 27,5”

Prav tako tehnični poligon dobiva večjo rezultatsko težo. Na dirki bo v sezoni 2023 obveljal obstoječi točkovni sistem, po katerem zmagovalec prejme 200 točk, drugi 150, tretji 120 točk in tako dalje. Tehnični poligon bo še vedno vseboval štiri ali na željo organizatorja celo pet vaj.

Povečalo se bo število točk, ki jih lahko tekmovalec ali tekmovalka zbere z uspešno izvedeno vajo. Za uspešno prevoženi prvi sektor posamezne vaje pridobi 40 točk, z dvema uspešno prevoženima sektorjema 50 točk in z v celoti opravljeno vajo 60 točk. To pomeni, da bo v primeru štirih uspešno izvedenih vaj možno zbrati kar 240 točk oziroma celo 300 v primeru petih vaj.

KOLEDAR TEKEM

1 25.03.2023 XCO Vrtojba Vrtojba  (SLO) SloXcup, UCI C1 KD Deš Fleš
2 06.05.2023 XCC in XCE Idrija Idrija (SLO) SloXcup, DP MBK Črni Vrh
3 06.05.2023 DH Sor’ca Soriška planina (SLO) DH 3 TC Soriška planina
4 21.05.2023 XCO Kamnik Kamnik (SLO) SloXcup, UCI C1 KD Calcit Kamnik
5 27. – 28.05.2023 XCO Kočevje Kočevje (SLO)

SloXcup, UCI C1

KD Melamin
5 08.07.2023 XCC Sor’ca Soriška planina (SLO) SloXcup, DP

TC Soriška planina

6 16.07.2023 XCO Kotečnik Celje (SLO) SloXcup, DP

ŠD Vertikala

7 20.08.2023 XCO Krvavec Krvavec (SLO) SloXcup

RTC Krvavec

8 03.09.2023 XCO Ajdovščina Ajdovščina (SLO) SloXcup KK Črn trn
9 09.09.2023 XC Rašica Selo pri Vodicah (SLO) SloXcup mladi

SD Strahovica

10 17.09.2023 XCO Energija Domžale (SLO) SloXcup

ŠD Energija

 

Tehnični poligon


Za sezono 2020 je Odbor za gorsko kolesarstvo in BMX pri Kolesarski zvezi Slovenije sprejel sklep, da se pokalu SloXcup za mlajše kategorije poleg dirke v krosu doda tekmovanje na tehničnem poligonu. Z uvedbo poligona in vpeljavo ključnih sprememb glede uporabe pedal in velikosti koles skrbimo za dolgoročen in predvsem bolj kompleten razvoj naših najmlajših kolesarjev.

PRIROČNIK Z NABOROM VAJ

Namen vadbe na tehničnem poligonu


Tehnični poligon je sestavni del državnega pokala v krosu SloXcup mladi. Cilj je razvoj koordinacije, ravnotežja, natančnosti, gibljivosti, tehničnega znanja in vadbene discipline na zabaven način. Vaje so namenjene najmlajšim kolesarjem v krosu, zlasti v kategorijah dečkov in deklic U7, U9, U11 in U13, a so primerne tudi za starejše.

Na tehničnem poligonu mladi kolesarji vadijo:

  • osnovni položaj na kolesu,
  • pravilno prenašanje težišča glede na naklon terena,
  • koordinacijo gibanja rok in nog,
  • amortiziranje s telesom in
  • ohranjanje ravnotežja v najrazličnejših situacijah.

V praksi se mladi na tehničnem poligonu priučijo:

  • pravilnega zaviranja,
  • prestavljanja,
  • tehnike skokov s pravilnim odrivom, vodenjem leta in ublaženim doskokom.

Priporočamo namensko in redno vadbo. Navedene mere rekvizitov so zgolj okvirne. V teh okvirih bodo vaje potekale na tekmovanjih, za trening pa jih lahko prilagodite. Kolesarjem, ki vaje usvojijo, se trening oteži ali poligon nadgradi in s tem spodbuja nadaljnji napredek v tehničnem znanju.

 

Izvedba na tekmovanjih


Način izvedbe in točkovanja določa Pravilnik nacionalnih pokalov in državnih prvenstev v disciplinah gorskega kolesarstva in BMX. Na dirkah s tehničnim poligonom so vaje pripravljene za kategorije dečki in deklice U7, U9, U11 in U13, na željo organizatorja pa tudi za kategorije U15 in U17.

 

Tehnični poligon sestavljajo 4 ali na željo organizatorja 5 vaj. Vsako vajo sestavljajo trije sektorji, ki se stopnjujejo v težavnosti – od najmanj zahtevnega prvega do najzahtevnejšega tretjega sektorja.

Pred začetkom tekmovanja bodo trenerji-ocenjevalci prikazali potek vaj, trening na tekmovalnem tehničnem poligonu pa ni dovoljen.

Tekmovalce ocenjujejo izbrani trenerji. Vsak trener ves čas ocenjuje svojo vajo.

Tekmovalec ima na vsaki vaji in na vsakem sektorju na voljo le en poizkus. V primeru napake v kateremkoli sektorju tekmovalec zapusti vajo in se premakne na prvi sektor naslednje vaje.

Točkovanje


Na vsaki vaji je možno zbrati 60 točk. Za uspešno opravljen prvi sektor pridobi tekmovalec 40 točk, za drugi sektor dobi dodatnih 10 točk. Za uspešno opravljen tretji sektor dobi še 10 točk.

Tako tekmovalec na štirih vajah pridobi tudi do 240 točk oziroma 300 točk, če organizator razpiše tehnični poligon s petimi vajami.

Na tekmovanjih s tehničnim poligonom velja za končni rezultat seštevek točk, pridobljenih na tehničnem poligonu, in točk, pridobljenih z uvrstitvijo na dirki v krosu. Točke s poligona in točke z dirke se v rezultatih objavijo ločeno za tehnični poligon in dirko ter skupno, kot seštevek obeh točkovanj, kar predstavlja končno uvrstitev na tekmovanju.

Oprema tekmovalcev


Po tekmovalnem pravilniku OGK v kategorijah U7, U9 in U11 med tekmovanji ni dovoljena uporaba pedal na zapenjanje. Pravilo velja za dirko v krosu in na tehničnem poligonu.

Glavni razlog za to je razvoj pravilne tehnike vožnje, ki pomembno prispeva k nadaljnjemu razvoju kolesarjev. Uporaba pedal na vpenjanje v zgodnjih letih kolesarstva, ko se otroci učijo osnov ravnotežja, prenašanja težišča, koordinacije in obremenjevanja pedal, lahko vodi do napačne tehnike vožnje in pedaliranja, kar znatno vpliva na nadaljnji razvoj kolesarja.

V kategorijah U7 in U9 se po pravilniku uporablja kolesa z obročniki do velikosti največ 24 palcev.

V kategorijah U11 in U13 velja priporočilo, da se uporablja kolesa z obročniki velikosti največ 27,5 palcev.

Tekmovalec mora uporabljati isto kolo z isto opremo na tehničnem poligonu in dirki v krosu.

Za točne podatke o tekmah, spremembah in prijavah preverite na strani SloXcup.

Se vidimo na naslednji dirki!

Vsi na bajk!

Shopping Cart
Scroll to Top