Zapiramo trail TV17!

V zadnjem času smo prejeli veliko opozoril s strani kolesarjev, da se na spustu TV17 na gozdni poti, redno pojavljajo žeblji zabiti v korenine. Kljub trudu nekaterih, da so žeblje že nekajkrat odstranili, se ti redno pojavljajo nazaj.

Očitno gre nekomu v nos, da se kolesarji tam vozijo, žal pa tega ne rešuje direktno s kolesarsko skupnostjo, ampak rešuje na lastno pest. Morda je obupan in prepričan, da bo naletel na gluha ušesa, zato se je odločil stvari rešiti na hitro in po domače.

Lahko gre za besnega pohodnika, zagrizenega naravovarstvenika ali lastnika zemljišča. V trenutni fazi niti ni pomembno kdo je “akter”, saj gre očitno za izražanje nezadovoljstva nad trenutno situacijo. Vsekakor je takšno početje nevarno in neprimerno, a v obupu se ljudje pogosto zatečemo k ekstremnim rešitvam.

Zaradi težav in nevarnosti, ki jih takšni zaostreni odnosi prinašajo, smo se odločili, da trail 11.6.2021 do nadaljnega zapremo. Zavedamo se, da je to velika poteza in s težavo smo se odločili, da to storimo, vendar menimo, da je zaprtje, upoštevanje prepovedi vožnje ter nadalje dogovor z vsemi deležniki in legalizacija poti, edini način za dolgoročni razvoj in razcvet MTB-ja na Vrhniki.

Začetki gradnje Vrhniških “ilegalk” so v rokah zagrizenih kopačev iz sosednje občine, ki so si pred leti domislili, da so kot lastniki MTB koles in zagrizeni kolesarji poklicani za vzpostavljanje MTB poti, tudi po vrhniških gozdovih. Samooklicani in nadebudni kopači, so tako zakopali kar nekaj trailov na področju naše občine in se po njih nekaj časa tudi veselo vozili. Poti so se urejale stihijsko. Tu in tam se je našla nova ekipa mladincev, ki je v žaru igre “kdo je boljši kopač” progo spremenjala na lastno pest, dograjevala elemente, samoinicativno podirala drevesa ipd. 

Skratka logika divjega zahoda, kjer vsak razkopava in prekopava, na tuji zemlji, se vozi in dela kar se mu zdi prav, brez ozira na vse ostale. Ker ni bilo uradnega vzdrževalca, si je vsaka skupina po svoje lastila pot in jo razkopavala po svojem navdihu. Nemalokrat so zato lastniki parcel zlivali žolč po lokalnih kolesarskih trgovinah in bentili nad storilci. To pa vsekakor niso plodna tla in dobri odnosti za razvoj MTB scene na Vrhniki.

Takšno početje, prekopavanja gozdov na lastno pest, je sicer jasno v nasprotju z zakonom in škodljivo za lokalno skupnost, a potrebno je globlje razumevanje odnosov in zakonitosti razvoja MTB skupnosti, da bi lahko dojeli širšo škodljivost takšnih dejanj. Takšno enostransko početje namreč, na kratki rok sicer prinese veselje ob hitri vzpostaviti možnosti vožnje s kolesom po gozdu, na doljši rok pa povzroča konfilkte in nezadovoljstvo lokalne skupnosti, kar odraža tudi trenutna situacija. Žal globlje razumevanje problematike ilegalnih poti niso v dometu vsake zeljne glave. 

Želimo si, da vsi Vrhniški MTB kolesarji premoremo dovolj razsodnosti, da razumemo potorebo po reševanju nastale situacije in si vsi želimo, da imamo v bodoče kolesarske poti, ki so legalne, redno vzdrževane in se lahko po njih vozimo vsi. Le poti, ki bodo umeščene v prostor v soglasju z lokalno skupnostjo in usklajene z vsemi deležniki, bodo pravi temelj za dolgoročni razvoj MTB infrastrukture na Vrhniki ter omogočile razcvet kolesarstva v kraju, podobno kot se to dogaja drugje po Sloveniji, kjer se upošteva regulativa in se stvari ureja po legalni poti.

Seveda je do tja dolga pot in morali boste brzdati svoje številne impulze, da bi se spustili po lokalnem trailu, kjer ste se že 1000x prej. Toda, da bomo lahko stvari izpeljali in primerno uredili bo potrebno sodelovanje vseh. Ker želimo MTB poti na Vrhniki urediti po meri skupnosti, vas pozivamo, da nas kontaktirate in se nam tako ali drugače pridružite.

Naš načrt je sledeč. Fizično zapreti trail, postaviti opozorilne table in stopiti v stik z lastniki in vsemi deležniki, da pridobimo dovoljenja in legaliziramo trail TV17.

Kako nam lahko pomagate?

• Tako, da se ne vozite po zaprtem trailu in o tem obvestite tudi vse ostale MTB kolesarje.
• Da z upoštevanjem zaprtja, s svojo zgledno vožnjo pokažete vsem, da se da kolesariti tudi drugje.
• Da nas obveščate o trenutnih razmerah na okoliških poteh.
• Da se nam pridružite na klubskih sestankih in izrazite svoje pobude ter s svojim angažmajem pomagate, da stvari čim hitreje izpeljemo.
• Da nas podprete z donacijami, udeležbo na delovnih akcijah in razumevanjem!

Le z organiziranim in usklajenim delovanjem celotne vrhniške kolesarske skupnosti bomo pokazali lastnikom in ostalim, da smo zrela, organizirana skupnost, ki se zna povezati, uskladiti interese in upoštevati pravne okvire delovanja ter na civiliziran način reševati spore v lokalni skupnosti. Le skupaj bomo dosegli premike in le z usklajenim delovanjem bomo stvari premaknili na bolje!

Hvala vsem za razumevanje in pomoč. Še enkrat toplo vabljeni na vsak klubski sestanek, da izmenjamo mnenja in poiščemo rešitve za nadaljni razvoj ter vzpostavitev Vrhnike na zemljevid željenih MTB destinacij!

Skupaj zmoremo več! ???⛏??

#vslogijemoč

Shopping Cart
Scroll to Top