FURAMO – Savskih 50 aka Savskih 40

Brezstičnih 35 km trase ob Savi!

STRAVA IZVELČEK

Est. Moving Time Distance Elevation Gain
01:40:48 40,58 124,83
hours km meters
Tura okoli Save!

Koncept in izzivi

V soboto sem se udeležil dogodka Savskih 50 , ki je bil zaradi ukrepov skrajšan na 35 km. Savskih 50 se je začelo na pobudo prekaljenega MTB mačka Andreja Dekleve, ki je želel svojo priljubljeno savsko furo deliti z ostalimi, obenem pa poskrbeti za zanimivo urbano turo za vse kolesarje. Tokratna četrta izvedba je bila izvedena v organizaciji Supersnurfa. Udeležba je bila številčna, saj nas je bilo prijavljenih malo manj kot 100, bilo pa je še nekaj neprijavljenih, ki so se odločili, da turo vseeno prevozijo, tako da je končno število kolesarjev na letošnjem dogodku preseglo število 100. Zaradi trenutnih razmer je bilo potrebno program prilagoditi.

Letošnja verzija je bila tako brezstična, kar pomeni, da smo posamezniki ali pari iz istih gospodinjstev vozili po vnaprej poslani GPX ruti . Z dodatno popestritev je bilo potrebno na poti opravljati različne izzive in rešitve objaviti na družbenem omrežju. Tako smo se udeleženci povezali v virtualno skupnost, ki se je ob zaključku dogodka tudi srečala na video konferenci, kjer smo si izmenjali izkušnje, se nasmejali in ogledali utrinke. Na koncu so bile podeljene tudi nagrade za dosežke in izvirne fotografije.

Pogled na Savo proti Zahodu.

Dobra družba

Ob poti sem tako srečeval številne nasmejane kolesarje in začudene sprehajalce, ki so se spraševali za kakšen dogodek gre. Z enim pasjeljubcem sem uspel celo na kratko poklepetati in mu pojasniti za kaj gre. Dogodek je bil dobro sprejet med vsemi, zato je imel poleg druženja tudi funkcijo promocije kolesarstva v mestu. Nismo pa bili na turi le gorski kolesarji. Srečal sem marsikaterega zagrizenega makedamkarja, ki je s svojimi ozkimi gumami in lahkotno opremo hitro švignil mimo mene. Gotovo je na asfaltnih in makadamskih odsekih užival, sem se pa vsekakor čudil njegovemu neustavljivemu veselju tudi na razdrapanih odsekih pri vožnji med ostanki gradbenega materiala, skalami in redkimi koreninskimi odseki. Na trasi Savskih 50 se vozne podlage in številne stezice dovolj prepletajo, da vsak lahko poišče svojo linijo, ki mu najbolj ustreza. Kljub začetnim občutkom o posiljenosti trase, sem jo sčasoma vzljubil in videl njeno posrečenost, saj omogoča udeležbo široki paleti kolesarjev. V eni od preteklih izvedb dogodka so traso prevozili tudi BMX navdušenci.

Idila pri Konjeniškem centru Košir.

Zeleno tihožitje

Gre za zanimiv konglomerat obsavskih sprehajalnih stezic, malo po naravi, malo po mestu, malo pa po smeteh in odpadnem gradbenem materialu. Na trasi se vozimo skozi gozdičke, travnike, pod mostovi, utrjenimi betonskimi brežinami, poljskimi kolovozi in peščenimi naplavinami reke Save. Zaradi bližine vode in značilnega obrečnega rastja smo tako ves čas v stiku s savskim vodnim ambientom. Če dodamo še poglede skozi veje na modrino reke, razgibane brzice, šumenje reke in nekaj spokojno idiličnih mest, ko se na peščenih sedimentih peljemo tik ob vodi, lahko na trasi res uživamo v naravnem ambientu reke Save.

Savsko tihožitje.

Urbano smetožitje

Žal pa to idilo prepogosto zmotijo kupi smeti, kosi gradbenega materiala, ostanki večernih popivanj, skozi okno odvržene smeti ob obvoznici, ki se, kot na jezu, nabirajo takoj za zaščitno ograjo in ostala navlaka brezbrižnih ljudi, ki v naravno okolje nikakor ne sodi. To je žal rdeča nit te ture in zelo moteč faktor, saj se kot kolesar, ki spoštuje naravo in uživa v naravnih ambientih ves čas sprašuješ, kako je mogoča takšna objestnost in ignoranca. Kaj nas vodi v takšen odnos do lastnega okolja? Je urbani človek res tako odrezan od svojih korenin?

Še ena zanimivost ture pa so asfaltni odseki med hišami ob savskih ulicah, ki nam odprejo paleto divje arhitekture in romskega kiča Ljubljanskega mesta. Češnja na torti teh urbanih ambientov je “favelni” odsek v Črnučah, kjer lope iz lepenk, sesute prikolice in pretepeni mački spominjajo na “slume” svetovnih velemest.

Savskih 50 je bolj ali manj ravninska tura, ki je sicer prijetno razgibana in pestra. Postreže nam s kontrastom zanimivih naravnih ambientov in skritih oaz sredi mesta na eni strani, ter industrijsko, betonsko sivino z brezbrižno nasmetenimi slepimi pegami naše urbanosti na drugi strani. Če ne bi ves čas srečeval toliko smeti, bi bila tura resnično lepa, tako pa je bilo potrebno pogosto zamižati na eno, občasno tudi na obe očesi, da bi lahko videl lepoto onkraj gosto nasmetene megle.

Tihi spremljevalci.

Organizacija

Za dobro voljo je bilo s strani organizatorjev poskrbljeno s skritim hladilnikom, kjer so sponzorski priboljški narisali na obrazu dodaten nasmeh. Poleg založenega hladilnika so turo popestrile dodatne naloge, gibalni izzivi in domiselne fotografije udeležencev. Seveda so se tudi organizatorji dotaknili problema smeti, zato je bil eden od izzivov tudi pobiranje smeti, ki pa zaradi dolžine ture in obsega nasmetenosti, razen simboličnega dejanja ni imela pravega učinka. Vrečo si namreč napolnil v trenutku, kjerkoli si se odločil, da boš s kolesa sestopil in pobral smeti. Nekateri kupi so seveda povsem izven kategorije ročnega pobiranja v vreče! Sam sem svoje 4 vreče napolnil v hipu, ko sem na enem mestu pobral za 4 platoje pločevink in 2 prazni steklenici vina. Številnih cigaretnih ogorkov, robčkov in ostankov tobačnih smotalic žal nisem uspel. Tako naložen s smetmi sem se s težavo pripeljal do najbližje kante za smeti, kjer sem lahko zajeten tovor končno tudi odvrgel.

Predah za EPP.

Do prihodnjič

Jasno je, da so na tej, sicer lepo trasirani turi, glavni problem smeti, zato upam, da bo do naslednjega organiziranega dogodka dovolj čistilnih akcij, ki bodo pomagale traso očistiti in ozavestiti uporabnike površin, da moramo za njih skrbeti skupaj, tako rekreativci kot nočni pivci in vsi ostali uporabniki površin. S kakšno dodatno MTB čistilno akcijo v prihodnosti morda dvignemo kulturo smetenja, naredimo promocijo športu in dosežemo novo okoljsko normalo, ki jo bomo ljudje spoštovali.

Ne glede na vse Savskih 50 je zagotovo dogodek, ki se ga je vredno udeležiti in tura, ki jo je vredno prepeljati tudi sicer. Upajmo, da kmalu tudi v stični različici, v živo, na celotni trasi, v čistejšem okolju, v še večjem številu!

Sava šumi, v očeh se iskri…

#reportaže #MTBture #ture #izleti #savskih50 #savskih30 #furajmoskupaj #furamlegalno

PODROBNOSTI TURE

OSNOVNE INFORMACIJE

Datum: 19.12.2020
Start: 12:00
Vreme: Oblačno 4°C
Teren: Vlažna/mokra podlaga, občasne luže v gozdnih predelih, ponekod blato
Kolo: La Pierre Spicy 8.0 2020

Dolžina: 40 km
Dolžina vožnje: 5 ur
Zemljevid: Mapa
GPX sled: Datoteka

Skupni vzpon: 125 m
Skupni spust: 125 m
Najnižja točka: 274 m, most v Sneberjah
Najvišja točka: 315 m, Policijska akademija, Vikrče

Podlaga:

 • asfalt
 • betonski bloki
 • kolovoz
 • makadam
 • travniške stezice
 • gozdna pot

Oprema:

 • osnovna zaščitna oprema
 • servis kit
 • dovolj vode

Zahtevnost:

 • Kondicijsko zelo lahka tura (K0)
 • Vzpon V0
 • Spust S0

Primerna za:

 • vse vrste koles

Skupna težavnost: 1 (zelo lahka)

OPOMBE

Vrečke za smeti: Imejte s seboj dovolj vrečk za smeti in kjer je mogoče odstranite smeti, da bo v prihodnosti tura še lepša.

GALERIJA

Shopping Cart
Scroll to Top